Zeilstraat 23 - 1075 SB Amsterdam
tel: 020-6790297
Facebook

Huub Holthuizen

Sinds kort hebben wij een kleine expositie van de Amsterdamse beeldhouwer Huub Holthuizen in onze winkel.

 

Als u Huub Holthuizen vraagt: “Wat zijn uw beweegredenen om dit soort sculptuur te maken?”,

is het meest heldere antwoord:

Graag maak ik “dingen”waarbij ik een gevoel van schoonheid ervaar.“

 Dat klinkt wel verheven, maar ik heb een behoefte aan beeldende harmonie, evenwicht, balans.

En dwarsliggers om de trein op de rails te houden.
Deze sculpturen hebben het zelfde handschrift als mijn abstract gevormde torso’s.

 

 

De Amsterdamse beeldhouwer Huub Holthuizen maakt bronzen plastieken waarbij het menselijk lichaam als uitgangspunt dient.

 


Hij varieert in de vorm van torso’s eindeloos op het thema van het contraposto dat sinds de klassieke stijl van Pericles het gebeeldhouwde lichaam door een gracieuze draaiing tot bezieling brengt. Met een zorgvuldige gewichtsverdeling weet hij een asymmetrische harmonie te bereiken die zijn oorsprong vindt in het klassieke ideaal van menselijke schoonheid.

 


Maar er is meer aan de hand. Holthuizen stileert zijn figuren tot aan de rand van het herkenbare. Met een geraffineerde lijnvoering en contrasten tussen vlak en rond weet hij een grote spanning op te roepen. Het is niet alleen de delicate balans die indruk maakt maar vooral de innerlijke samenhang tussen de lineaire en picturale kwaliteit van zijn werk.

 

 

Tevens maakt Huub Holthuizen diversen objecten.

 


De objecten/wandsculpturen zijn gemaakt van verschillende metaalsoorten soms gecombineerd met steen, glas en leer. Een strakke lijnvoering behoort tot een van de kenmerken. De scherpe vormgeving wordt geaccentueerd door materiaal/kleur contrasten. Zoals in mijn bronssculptuur vormt de tegenstelling tussen vlak en rond ook hier mijn handschrift voor deze objecten.

 

huubholthuizen.nl